Acasă » Stiri » Demers pentru întocmirea unor ghiduri turistice ale cimitirelor din perimetrul bucovinean

*pentru inscrierea la cursurile de turism organizate de Crrt Iasi completati formularele de mai sus

Galerie foto

dscn0257 dscn0258 dscn0261 dscn0262

NEWSLETTER

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru, introdu adresa ta de email mai jos. Vei primi un email de confirmare!

Demers pentru întocmirea unor ghiduri turistice ale cimitirelor din perimetrul bucovinean

Cu câteva zile în urmă, a revenit la Suceava, din Germania, pentru a-şi continua documentarea, Nicole Rieskamp, care lucrează la o teză de doctorat în domeniul etnologiei, cu tema ”Practici ale înmormântării în Bucovina, pornind de la exemplul minorităţii germane”, lucrare pe care o va susţine la Universitatea din Hamburg.

„Cimitirul nu este numai un loc al doliului, ci şi unul al rememorării”. La începutul acestui an, semnalam faptul că Nicole Rieskamp (fostă Frohling), care a activat cu câţiva ani în urmă ca asistent cultural IFA (Institutul pentru Relaţii Externe – Stuttgart) în cadrul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) – Forumul Regional Bucovina, s-a interesat şi s-a documentat la faţa locului, vizitând mai multe cimitire din judeţul Suceava, asupra mormintelor etnicilor germani din partea sudică a Bucovinei, cercetând totodată obiceiurile şi ceremoniile funerare care s-au păstrat în această zonă.
Nicole Rieskamp, care a constatat că multe monumente funerare se află în paragină şi dispar treptat din cimitire (manifestându-şi îngrijorarea şi subliniind faptul că „cimitirul nu este numai un loc al doliului, ci şi unul al rememorării”) este totodată preocupată de păstrarea şi conservarea memoriei germanilor în perimetrul bucovinean.

Dacă în privinţa mormintelor şi operelor comemorative de război există o lege care stipulează faptul că acestea sunt considerate „aşezăminte culturale” şi vizează conservarea acestora (Legea nr. 379/2003 cu modificările şi actualizările ulterioare) situaţia monumentelor funerare civile (care sunt mult mai vechi şi prezintă interes identitar-genealogic pentru descendenţii etnicilor germani bucovineni) este mai puţin reglementată.
Nicole Rieskamp, care încearcă acum să identifice surse şi izvoare de documentare pentru teza de doctorat (lucrare la care îl are ca îndrumător pe prof. univ. Norbert Fischer), a remarcat o serie de monumente funerare cu valoare artistică, atrăgând atenţia că, în cimitirul „Pacea” de la Suceava, există câteva monumente care sunt decorate cu statui pe care nu le-a mai văzut în alte zone.

 

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2012-07-18/Demers-pentru-intocmirea-unor-ghiduri-turistice-ale-cimitirelor-din-perimetrul-bucovinean#ixzz21XcinE5m

Sursa foto: http://www.photoromania.org