Acasă » BLOG » Hei, Turism! La mulți ani!

*pentru inscrierea la cursurile de turism organizate de Crrt Iasi completati formularele de mai sus

Galerie foto

dscn0257 dscn0258 dscn0261 dscn0262

NEWSLETTER

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru, introdu adresa ta de email mai jos. Vei primi un email de confirmare!

Hei, Turism! La mulți ani!

Azi nu e doar o zi de toamnă care pare mai mult a vară, ce-i drept. E 27 septembrie și sărbătorim multe lucruri frumoase. Google ne-a întâmpinat cu un tort virtual de dimineață și umblă vorba că peste tot în lume azi sărbătorim turismul. Îl sărbătorim pentru că merită și pentru că e un fenomen care ne place din ce în ce mai mult. Nu c-ar fi el foarte tânăr, ba chiar aș zice că are o vârstă venerabilă.

Citind printre rânduri unele articole, am aflat că turiști există de când lumea și pământul, încă din Antichitate, doar că nu știau ei că se numesc așa. Călătoriile au fost organizate încă din timpuri vechi pentru că omul simțea nevoie să cunoască mai mult decât spațiul în care trăia. Putem spune chiar că turismul s-a născut din curiozitate și necesitate. Mai târziu, schimburile de bunuri sau chiar și războaiele au devenit surse ale fenomenului turistic. Fără a călători, nu puteai să descoperi celelalte ținuturi, bogățiile sau lipsurile pe care le aveau, cultura altor popoare sau chiar oamenii de pe alte meleaguri.

Încet, încet, prin Evul Mediu, fenomenul religios a luat amploare, iar pelerinajele au devenit principalele călătorii pe care le desfășurau oamenii.  Căutându-și alinarea sufletească sau, pur și simplu, mânați de dorința de a ajunge pe tărâmuri considerate sfinte și cu puteri miraculoase, oamenii colindau pământul în lung și-n lat. Singurul impediment era pe atunci infrastructura și rapiditatea de deplasare, însă, chiar și așa, turismul a evoluat.

Indiferent de formă, fenomenul a luat amploare și în epoca modernă. Dacă la începuturi se vorbea despre necesitatea de a călători în diverse scopuri, în prezent, omul a descoperit plăcerea unei plimbări în depărtare. A cunoaște lumea, pământuri și culturi diverse, feluri diferite de a trăi, tradiții și obiceiuri care din care mai ciudate, toate aceste lucruri nu pot decât să te înalțe ca om. Și tot în același mod, turismul a devenit un fenomen economic destul de dezvoltat, mai ales în unele regiuni ale lumii. Înveți atât de multe fără să-ți dai seama și poți să livrezi povești mai departe care să îi determine și pe alții să redescopere minunății ascunse.

Și în România, turismul are vechime. Se spune că fenomenul e întâlnit de peste 2000 de ani, Băile Herculane fiind o destinație pentru turismul balnear pe vremea aceea. Indiferent de perioadă, țara noastră a avut ce arăta lumii întregi. Chiar și în prezent, ne străduim să-i aducem și pe cei străini, dar și pe români, să vadă ce avem de arătat. Nu sunt puține destinațiile turistice, dar problemele apar din alte motive, greu de explicat astăzi, în această frumoasă zi de toamnă.

Tocmai de aceea, zic să nu ne mai gândim și să plecăm astăzi departe ca să sărbătorim așa cum trebuie Ziua Mondială a Turismului. Și dacă nu e să fie departe, e bine să-ți redescoperi și orașul în care locuiești. S-ar putea să dai peste lucruri pe care nu le-ai observat niciodată și care să-ți placă.

Așadar, hai să fim turiști azi!

Articol de Firuța Slevoacă

Sursă foto: voceabasarabiei.net