Acasă » BLOG » „Lăsați România așa cum e. O carte de vizită mai bună nu găsiți.”

*pentru inscrierea la cursurile de turism organizate de Crrt Iasi completati formularele de mai sus

Galerie foto

dscn0257 dscn0258 dscn0261 dscn0262

NEWSLETTER

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru, introdu adresa ta de email mai jos. Vei primi un email de confirmare!

„Lăsați România așa cum e. O carte de vizită mai bună nu găsiți.”

Nu există seară în care să ratăm rubrica Vremea din cadrul Știrilor PRO TV. De ce? Pentru că există acolo un om care știe mai bine decât oricare altul cum stă treaba cu norii și cu vântul în următoarele zile. Florin Busuioc sau Busu, așa cum îl cunoaștem noi toți, a ales să ne vorbească  și despre altceva, în afară de meteorologie.  Turism, experiențe de neuitat și România- acestea sunt câteva dintre subiectele interviului de mai jos.

CRRT Iași: Florin Busuioc sau Busu, cum îl cunoaștem noi toți, e un om pasionat de actorie, meteo și culinar. Ce putem spune despre călătorii?

Florin Busuioc: Omul este dator să se afle într-o permanent călătorie. Indiferent care este destinaţia, indiferent cât de îndepărtată, călătoria te ajută să te cunoşti pe tine însuţi. Şi pentru că ne-am născut iscoditori şi înfometaţi de descoperire, avem obligaţia faţă de natura noastră şi faţă de natură, să călătorim.

CRRT Iași: Când vine vorba despre destinații, înclinați către străinătate sau preferați România?

Florin Busuioc: M-am întrebat întotdeauna ce-om căuta pe Marte când ştim atât de puţine despre planeta noastră. Simt că ştiu atât de puţine despre România, fabuloasa mea ţară, încât am nevoie să o descopăr întâi pe domnia sa şi sigur, printre picături, să mă aventurez şi spre Marte.

CRRT Iași: Cu siguranță ați atins cele mai multe obiective turistice ale țării noastre. Ce a rămas neexplorat și ce ați alege/ re-alege ca locuri de văzut atunci când vine vorba despre regiunea de nord-est a României?

Florin Busuioc: O să fiţi surprinşi, probabil, dar Bucovina şi partea nord-estică a ţării erau obiectivele călătoriei în care urma să plecăm la o zi distanţă de momentul în care s-a prăpădit Radu. Chiar dacă am fost prin Bucovina, felul în care reuşeam să descoperim locurile împreună era cu totul diferit. Aşadar, e locul în care trebuie să ajung şi pe care să-l descopăr aşa cum ar fi vrut Radu Anton Roman.

CRRT Iași: Turismul e un domeniu care încă e în dezvoltare în România. Cum vedeți viitorul acestei arii de activitate?

Florin Busuioc: Asta e o discuţie foarte lungă şi, probabil, există foarte multe păreri legate de subiect. Dacă mă întrebaţi pe mine, aş face tot posibilul să nu ating în niciun fel incomparabila frumuseţe sălbatică a ţării mele, ajutând doar cu căi de acces şi utilităţi care să ne asigure confortul minimal şi să nu afecteze natura. Există zone – Valea Jiului, de exemplu, care au murit din punct de vedere industrial, însă toată salba de oraşe care acum arată de parcă ar fi trecut prin Armageddon ar putea fi transformate în staţiuni exclusiv turistice pentru că de acolo opţiunile sunt atât de variate şi numeroase încât succesul ar fi, cred eu, foarte mare.

CRRT Iași: Știm că emisiunea „Bucătăria lui Radu” se bucura de un real succes în timpul difuzării sale. Ce credeți despre turismul culinar și aplicabilitatea lui în România?

Florin Busuioc: Depinde de fiecare. Cel care este construit să încerce orice năzbâtie culinară şi să se arunce cu toată fiinţa şi mai ales, cu bolta palatină în orice experinţă are de descoperit în România o întreagă lume.

CRRT Iași: Antreprenorii din turism sunt din ce în ce mai mulți tineri, cu initiative și spirit pragmatic. Merită să avem încredere în șansele turismului în țara noastră?

Florin Busuioc: Atâta vreme cât nu transformăm România în Austria, Baleare, Halkidiki, Antalya sau mai ştiu eu ce altă destinaţie şi luăm din experienţa lor serviciile şi logistica şansele ca turismul să arate altfel şi la noi sunt foarte mari. Dar… lăsaţi România aşa cum e pentru că o carte de vizită mai bună nu găsiţi.

CRRT Iași: Când vine vorba de călătorii, rămâi întotdeauna impresionat de ceva care rămâne în sertarul cu amintiri. Care e episodul cel mai frumos petrecut în România din acest punct de vedere?

Florin Busuioc: Am descoperit un loc în care nu trebuia să ajung şi care se numeşte Împărăţia lui Zamolxe. Am ajuns acolo din greşeală, străbătând un drum forestier de vreo trei ore, undeva prin Munţii Apuseni. Când am ajuns acolo am avut sentimentul că sunt în alt timp, în alt spaţiu, în altă dimensiune spirituală, pentru că, într-adevăr, acolo era Împărăţia lui Zamolxe.