Acasă » BLOG » O părticică de Bucovina

*pentru inscrierea la cursurile de turism organizate de Crrt Iasi completati formularele de mai sus

Galerie foto

dscn0257 dscn0258 dscn0261 dscn0262

NEWSLETTER

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru, introdu adresa ta de email mai jos. Vei primi un email de confirmare!

O părticică de Bucovina

Meleagurile Bucovinei încântă indiferent de anotimp. Fie iarnă, fie vară, Bucovina se desfată în frumusețe și naturalețe. Ținând drumul de la Gura Humorului către Rădăuți, la doar 25 de kilometri veți întâlni o astfel de oază de liniște, ruptă de bâzâiala zilnică a aglomerației citadine. Trecând prin Păltinoasa și îndreptându-te către Cacica încet, încet, vei descoperi păduri și oameni de munte. Dacă nimerești o zi de sărbătoare și vreme frumoasă, ai să dai de o atmosferă și mai deosebită întregită de dulcele grai bucovinean care te îndeamnă să mai stai pe acolo.

După ce te-ai încărcat cu energia din adâncurile salinei Cacica, îți îndrepți pașii către ieșirea din comună, ajungând la numai 5 kilometri într-o altă localitate cu nume straniu: Botoșana. Te întrebi dacă orașul Botoșani nu și-a pierdut soția pe meleaguri sucevene sau dacă indicatorul e poziționat greșit acolo. Nicidecum. Localitatea este o veche vatră strămoșească, de la poala Obcinei Mari, unde oamenii nu au uitat deloc cine sunt și care le sunt obiceiurile și tradițiile

.
Afli cu stupoare că găsești aici cea mai mare și mai veche biserică de lemn din județul Suceava. Intrând sub acoperișul ei, simți cum pereții cei negri de la atâta fum au adunat atâtea povești și credința atâtor oameni. Dascălul ne povestește cum toate duminicile, bisericuța era neîncăpătoare pentru câtă lume se aduna acolo, căutându-și alinarea și aducând mulțumiri pentru săptămânile care au trecut cu bine. Împărțită în două, locul bărbaților și al femeilor era bine stabilit. Curtea de afară e mare și verde. Ni se mai povestește cum noaptea de Înviere e deosebită acolo. Dimineața în care fiecare gospodar vine cu pasca și bucatele la sfințit e luminată de focurile fiecărei coșărcuțe. Și chiar dacă au biserică nouă și frumoasă, aghiazma de la Bobotează și bucatele de Paști se binecuvântează încă în ograda bisericii vechi. Acolo le e încă sufletul, lângă bisericuța cu care au crescut și lângă care își dorm somnul cel de veci toate rudele, din trecutul cel mai îndepărtat și până acum.

De la vale de biserică se înalță falnic un stejar. Nu ai spune că are aproape 600 de ani și că însuși Ștefan cel Mare ar fi trecut pe acolo, când el era încă tânăr și în floarea vârstei. Cu toatea acestea, pare indestructibil în bătaia vântului. Încă înverzește în fiecare an și pare să întinerească. Vecinul lui, de la deal cu o casă, povestește cum bătrânii satului, împreună cu cei mai tineri, făceau horele și balurile chiar acolo, pe imașul acela. Închizând ochii, poți să creionezi un astfel de portret și să te întrebi de ce nu te-ai născut atunci, ca să poți trăi măcar o frântură din istorioarele cu haz ale lui badea Ștefan.

Chiar dacă ni se pare imposibil, îndreptându-ne către centrul satului, aflăm că oamenii aici chiar respiră tradiție. Femeile încă se ocupă de țesut catrințe, de cusut cămăși tradiționale sau de spălat covoarele în râul care străbate satul. Pare incredibil să mai ai și un potcovar în sat sau un bătrân care să facă opinci. Nu reușești să le înțelegi rostul și chiar crezi că sunt niște povești, până când realitatea îți oferă dovezi.
O casă în patru table cu gang și livadă mare ascunde trei femei care sunt ocupate zi și noapte. Cos cu zor pentru ele și pentru alte femei din satele vecine. Din lada de zestre scot zeci de cămăși și zeci de catrințe de care sunt așa mândre, încât vezi asta în sclipirea din ochii lor. Ar putea să-ți explice pentru ore în șir povestea fiecăreia, simbolurile și semnificația lor sau cât timp îți ia ca să faci doar o mânecă. Încă ți se par povești și te simți într-o altă lume, într-un muzeu viu în care te rătăcești, dar din care nu ai mai vrea să ieși.

Odată ajuns la  Botoșana, te întorci acasă cu un bagaj mai plin, și nu de suveniruri. Energie, voie bună și sănătate- cele mai de preț amintiri pe care le poți colecționa în vizita ta prin Bucovina, alături de o bucățică mică din spiritualitatea bucovineanului adevărat. Și nici nu cred că ai nevoie de mai mult ca să simți că nu ai plecat degeaba de acasă în căutarea unui loc mai altfel.

Iar dacă vrei să afli mai multe despre istoria locului, despre traiul localnicilor și tradițiile lor,nu ezita și accesează link-ul de mai jos.

Prezentare Botosana

Articol de Firuța Slevoacă