Acasă » BLOG » Palatele Iasului – Braunstein

*pentru inscrierea la cursurile de turism organizate de Crrt Iasi completati formularele de mai sus

Galerie foto

dscn0257 dscn0258 dscn0261 dscn0262

NEWSLETTER

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru, introdu adresa ta de email mai jos. Vei primi un email de confirmare!

Palatele Iasului – Braunstein

Poveştile Iaşului de altădată Palatul Braunstein

Situat în imediata apropiere a Pieţei Unirii din Iaşi, la capătul uneia dintre cele mai renumite străzi ieşene – Cuza-Vodă, Palatul Braunstein a fost ridicat la jumătatea secolului al XIX-lea, servind o perioadă ca hotel şi sediu de bancă.

Prin forma sa specială, a devenit odată cu trecerea timpului o clădire emblematică pentru centrul Iaşului de odinioară, fiind totodată şi una dintre puţinele clădiri ce au supravieţuit bombardamentelor din 1944.

Naţionalizată de comunişti, clădirea a fost împărţită de Primărie celor fără locuinţă. După 1989, urmaşii celor care au construit clădirea au depus o cerere pentru retrocedarea acesteia, rezultatul fiind intrarea în posesia lor a 517 metri din clădire, restul rămânând Primăriei şi chiriaşilor săi.

Pentru a reda străzii Cuza Vodă farmecul de altă dată, s-a propus renovarea acestei clădiri atât de speciale pentru istoria Iaşului. Clădirea a fost grav afectată de trecerea timpului, necesitând o renovare cât mai grabnică.

Cunoscut ca şi Kilometrul 0 al „Capitalei Culturale”, Palatul Braunstein va rămâne una dintre clădirile de mare interes pentru turiştii de pretutindeni.

Dacă tot aţi ajuns la Iaşi, pe lângă Palatul Braunstein, mai sunt zeci de obiective ce merită vizitate. Alte construcţii din apropiere ar fi: Biserica Sfinţii „Trei Ierarhi” şi Palatul Roznovanu, care adăposteşte Primăria Iaşului, clădire ce se numără printre cele mai frumoase edificii boiereşti cu rol de locuinţă construite în România, în secolul al XIX-lea.

Sursa : www.evenimentul.ro