Acasă » PREZENTAREA ZONEI

*pentru inscrierea la cursurile de turism organizate de Crrt Iasi completati formularele de mai sus

Galerie foto

dscn0257 dscn0258 dscn0261 dscn0262

NEWSLETTER

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru, introdu adresa ta de email mai jos. Vei primi un email de confirmare!

PREZENTAREA ZONEI

Regiunea acopera partea de Nord-Est a tarii si, conform traditiei, este o parte din vechea regiune istorica a Moldovei. Cu o suprafata totala de 36.850 kmp si o populatie de 3 734 546 locuitori, Regiunea Nord-Est este cea mare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Geografic, regiunea se invecineaza la Nord cu Ucraina, la Sud cu judetele Galati si Vrancea (Regiunea Sud-Est), la Est cu Republica Moldova, iar la Vest cu judetele Maramures si Bistrita-Nasaud (Regiunea Nord-Vest) si judetele Mures, Harghita si Covasna (Regiunea Centru).

Beneficiind de o bogata traditie istorica, culturala si spirituala, regiunea imbina in mod armonios traditionalul cu modernul si trecutul cu prezentul, potentialul acesteia putand fi folosit pentru dezvoltarea infrastructurii, a zonelor rurale, a turismului si a resurselor umane. Regiunea este caracterizata printr-o imbinare armonioasa a tuturor formelor de relief, 30% reprezentand-o muntii, 30% relieful subcarpatic, iar 40% revine podisului.

In acelasi timp, regiunea este strabatuta de un numar de opt cursuri importante de apa, care se repartizeaza pe directia Nord-Sud, cele mai mari bazine hidrografice revenind Siretului  si Prutului. Acesta din urma, se constituie in granita naturala cu Republica Moldova, pe o distanta de cca. 680 km.

Regiunea Nord Est detine 4043 monumente de interes international, national si local, conform listei de patrimoniu a Ministerului Culturii si Cultelor din 2004. Acestea includ situri arheologice, cladiri de interes istoric si arheologic, case memoriale. In afara de vizitele in scop de pelerinaj sau rugaciune, majoritatea vizitelor turistilor la obiective turistice sunt de preferinta orientate catre monumentele religioase. Acestea formeaza punctul central de interes a atractiilor turistice din Regiunea Nord Est.

Din  obiectivele turistice ale Romaniei incluse in patrimoniul mondial UNESCO sunt incluse manastirile Voronet, Humor, Moldovita, Probota, Sfantul Ioan cel Nou din Suceava, bisericile Patrauti si Arbore, toate acestea regasindu-se in Regiunea de Nord-Est.

Este evident ca intreaga regiune  beneficiaza de un potential turistic remarcabil, avand posibilitatea de a desfasura activitati de turism pe mai multe directii cum ar fi turismul balnear, turismul cultural, turismul de afaceri, cel montan, turismul rural sau ecoturismul.

In Regiunea Nord Est exista numeroase rezervatii si monumente ale naturii, zone natural protejate de interes national, printre care 3 din cele 13 parcuri nationale ale Romaniei, mai précis Parcul National Muntii Calimani, Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas, Parcul National Ceahlau.

In acelasi registru, este stiut ca Regiunea Nord Est are un potential balnear bun, putand constitui o importanta destinatie turistica, dat fiind fondul de resurse disponibile. Climatul este adecvat pentru tratamentele terapeutice, incluzand arii cu un bio-climat tonic, sedativ si de salina.

De un mare interes pentru turismul in aceste zone sunt edificiile culturale, astfel ca itinerariile moldave sunt nu numai atractive, ci si profund educative. Bogatia acestui tinut s-a manifestat si in faptul ca pe acest meleag au trait si traiesc atat de multi oameni de aleasa cultura, a caror mostenire insufleteste generatiile. Este zona unde s-au nascut Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Mihail Kogalniceanu, Ion Creanga, Ciprian Porumbescu, Stefan Luchian, Octav Onicescu, Costache Negri, Calistrat Hogas, Nicolae Labis, Emil Racovita si Vasile Parvan. Amintirea acestora este pastrata in muzee, case memoriale, iar memoria lor este omagiata de monumente si statui.

Printre atractiile principale ale Moldovei se gasesc gospodariile rurale, in cadrul carora inca se realizeaza si se folosesc material traditionale. Se remarca astfel anumite zone etnografice cum ar fi Neamt, Suceava sau Bacau. In muzee si in anumite zone, chiar in viata de zi cu zi, intalnim costumul popular, tesaturile, cusaturile populare, confectiile de cojoace, bundite impodobite cu ornamente (Neamt, Suceava), precum si obiecte necesare vietii, realizate in industriile satesti. Pe langa aceste elemente unice ale zonei, bogatia sufletului moldovean poate fi reconstituita si prin multitudinea traditiilor, a evenimentelor legate de viata religioasa sau prin atasamentul fata de pamantul stramosesc care adaposteste comori de pret, demne de aratat lumii.

Infrastructura de agrement este si ea  extrem de importanta  in contextul dezvoltarii turismului in Regiunea Nord- Est caci de calitatea acesteia depinde durata de sedere a turistilor. In acest context se remarca eforturile autoritatilor locale din Regiunea Nord Est de a initia si dezvolta proiecte dedicate acestui scop. In judetul Neamt se remarca Lacul de acumulare „Izvorul Muntelui”, cunoscut si sub numele de „lacul Bicaz”, care este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania.

Este stiut ca  Romania se gaseste in fata unei cresteri evidente a interesului oamenilor de afaceri straini sau romani privind investitiile in structurile hoteliere si centre de conferinte pentru ca aceste costuri sunt mai mici decat in alte tari europene. Evenimente de amploare sunt vizate a se petrece in tara,  locatiile pentru aceasta forma de turism in Regiunea Nord-Est fiind orasele resedinta de judet, in special municipiul Iasi, dar si  statiunile , cum ar fi Vatra-Dornei si Slanic-Moldova.

Nu trebuie uitata practicarea turismului montan care are conditii foarte bune de dezvoltare datorita potentialului oferit de Carpatii Orientali. Se pot practica drumetiile montane, sporturi de iarna, dar si activitati specifice turismului de aventura si sportiv: alpinismul, escalada, mountain bike, zboruri cu parapanta. In mod traditional, cea mai importanta componenta a turismului montan o reprezinta sporturile de iarna. In Regiunea Nord Est, cea mai mare parte a domeniului schiabil amenajat se afla concentrat intr-un singur areal, care apartine judetului Suceava. In prezent, in Regiunea Nord Est statiunile montane unde se pot practica aceste sporturi de iarna sunt Vatra-Dornei si Durau.

Turismul rural este o componenta importanta a turismului din regiunea NordEst,  avand in vedere asezamintele de cult situate in aceasta zona, vetrele folclorice, manifestarile artistice si sarbatorile populare traditionale din tot cursul anului sau obiceiurile crestine nealterate. Toate acestea ofera posibilitatea turistului de a se integra intr-un mediu pe care nu-l poate intalni oriunde si oricand, oferindu-i astfel experiente de neuitat.

Intregul tinut al Moldovei este un spectacol grandios in aer liber, aer curat de munte, paduri seculare nesfirsite, ce adapostesc specii diverse de vietati salbatice, sate vechi, care prind viata, dupa cum am mai spus,  mai ales in timpul sarbatorilor, festivalurilor si al horelor traditionale. Orasele prin care vei trece iti vor oferi si ele o arhitectura aparte, incarcata de istorie, slefuita pe alocuri de timpul ce s–a scurs, dar inca semeata, cu multe povesti de spus. Suceava, cu a sa Bucovina mandra, Botosaniul cu domnitele sale, aroma romantica de tei a Iasului, Vasluiul- loc al bataliilor si al vitejilor sau Bacaul si Neamtul cu peisajele pitoresti; toate aceste zone asteapta sa fie explorate si redescoperite. Pentru ca e stiut ca moldovenilor le plac musafirii.

 


Lasă un comentariu