Acasă » BLOG » „Turismul este un domeniu care-ti cere sa fii atat visator, dar si realist, atat entuziasmat, cat si ponderat.”

*pentru inscrierea la cursurile de turism organizate de Crrt Iasi completati formularele de mai sus

Galerie foto

dscn0257 dscn0258 dscn0261 dscn0262

NEWSLETTER

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru, introdu adresa ta de email mai jos. Vei primi un email de confirmare!

„Turismul este un domeniu care-ti cere sa fii atat visator, dar si realist, atat entuziasmat, cat si ponderat.”

Alex Cirtu este unul dintre curajosii participanti ai concursului MasterChef, difuzat de PRO TV si vizionat de majoritatea romanilor. Pasionat de domeniul culinar, Alex a acceptat sa ne vorbeasca despre pasiunea sa si despre turismul gastronomic, incercand sa ne ofere o alta perspectiva asupra viitorului acestui domeniu in Romania

 

 

                                                 

CRRT Iasi: Va cunoastem de la televizor si stim foarte bine ca ati ajuns destul de departe in concursul MasterChef. Cum a aparut sau cum ati decoperit aceasta pasiune pentru domeniul culinar?

Alex Cirtu: Dupa parerea mea te nasti cu aceasta pasiune pentru domeniul culinar-  pur si simplu o ai in sange, trebuie doar sa ai pe cineva care sa te indrume in acea directie. Este una din acele multe lucruri frumoase in viata pe care le simti inainte sa le gandesti, iar eu am avut dintotdeauna pe cine a trebuit langa mine sa ma invete sa simt aceste lucruri. Nu am inceput sa gatesc serios decat pe la varsta de 14 ani si atunci printr-o conjunctura nefavorabila, mai mult fortat de situatie as putea spune. E greu sa iei taurul de coarne cand in casa exista o bucatareasa profesionista ca bunica sau mama care atunci cand pune mana pe un ingredient aleatoriu acesta se transforma in cea mai buna mancare posibila. Am muncit din greu sa impresionez si inca am foarte multe lucruri de invatat, ba chiar as putea spune ca sunt la inceput de drum si ma simt ca un burete care doreste sa absoarba din ce in ce mai mult. Sunt o fire ambitioasa si stiu ca orice mi-as propune, mai devreme sau mai tarziu se va realiza.

CRRT Iasi: Locul de munca ocupa o mare parte din viata unui om. Tocmai de aceea, foarte multi dintre noi renunta la pasiuni. Credeti in existenta unui loc de munca care sa implice si o pasiune, un hobby?

 Alex Cirtu: Am avut cel mai bun exemplu in familie, si-anume mama mea. Mama, de-alungul vietii a facut foarte multe scoli in domenii care nu aveau absolut nicio legatura unul cu altul. A inceput cu Facultatea de Medicina, Scoli de Contabilitate, Facultatea de Farmacie si Facultatea de Managementul Afacerilor. Este absolventa a 2 facultati si multe scoli de formare profesionala pe langa. A facut acest lucru tocmai pentru a descoperi ceea ce ii place cu adevarat si de a face o cariera in domeniul respectiv. Aici pot sa spun ca ii calc pe urme. Sunt perfect constient de faptul ca visurile copilariei nu sunt intotdeauna cele ale omului matur si de-alungul anilor descoperirea lucrurilor noi te ajuta sa te orientezi inspre o anumita directie. De altfel, un factor decisiv in deciziile pe care o persoana le ia in viata este lipsa consilierilor in scoli. Copiii nu au parte de consilierea de care ar avea nevoie – lipsesc oamenii care sa-i indrume spre un anumit domeniu, care sa-i ajute sa isi descopere punctele forte si sa le dezvolte. Traim intr-o lume ce se afla intr-o continua schimbare, iar copiii sunt din ce in ce mai acaparati de ritmul accelerat al dezvoltarii tehnologiei. Departamentul Fortei de Munca al Statelor Unite estimeaza ca acesti copii din noua generatie vor avea in medie intre 10-14 joburi pana la varsta de 38 de ani, iar 1 din 4 angajati au mai putin de 1 an vechime intr-o companie. Sunt foarte multe job-uri in momentul de fata care acum 6-7 ani nu existau, iar denumirile din ce in ce mai pompoase pe care le observam in facultati sau la cursurile de formare profesionala nu fac decat sa pregateasca studentii de azi pentru job-uri care nu s-au inventat pana acum, discutand ipotetic despre o tehnologie care inca nu a aparut pe piata pentru a rezolva probleme ale caror existenta este neverosimila in acest moment. In ceea ce ma priveste, am avut parte de o educatie impecabila as putea spune, dar asta pentru ca intotdeauna a existat cineva sa se ocupe de mine si sa ma ghideze pe drumul cel bun. Am inceput si-am terminat foarte multe lucruri tocmai pentru a putea vedea la ce sunt bun, ceea ce imi place si ceea ce doresc sa fac pe viitor. Pot sa ma mandresc ca pana la varsta de 25 de ani am reusit sa lucrez in publicitate, in amenajari interioare, sa lucrez in colaborare cu 4 edituri mari atat ca traducator, dar si ca scriitor, sa colaborez cu Televiziunea Romana, cu Radio Romania Cultural, cu diverse reviste si ziare din tara, sa public carti si articole, sa fac sport de performanta, sa castig concursuri de gatit fara a face vreo ora de curs in acest domeniu si sa lucrez la o scoala de prestigiu cum este Scoala Britanica, invatand si modeland caracterele in formare. Au fost momente in viata mea cand am avut si 2 sau 3 joburi sau un job, scoala si antrenament, dar pentru acest lucru ai nevoie de ambitie. Eu nu stiu ce m-a impins mai tare, ambitia, dorinta de a-i rasplati pe ai mei pentru toti anii de sacrificiu sau pur si simplu dorinta mea arzatoare de a descoperi la ce sunt bun si ce anume imi place. In concluzie, in ceea ce ma priveste, intotdeauna am facut ceea ce mi-a placut si niciodata nu am facut un compromis de dragul banilor. Deci da! Pentru mine nu exista decat locul de munca unde pasiunea este la apogeu. Orice altceva reprezinta un detaliu insignifiant. Ceea ce faci in viata trebuie sa faci cu placere – intai trebuie sa vina placerea si apoi satisfactia materiala. Satisfactia materiala chiar daca intarzie sa apara, va veni in cele din urma, fiti sigur de asta. Iar eu pot sa spun ca abia acum la 25 de ani mi-am descoperit adevarata chemare in viata: vreau sa gatesc, vreau sa am propria emisiune culinara, vreau sa introduc gastronomia in scoli, sa schimb perceptia oamenilor despre bucatari si bucatarie in general si, nu in ultimul rand, sa ma implic in cat mai multe proiecte caritabile in speranta ca voi reusi sa le deschid ochii si celor care ar putea ajuta mai departe.

CRRT Iasi: Daca tot vorbim despre pasiuni, ce parere aveti despre domeniul  turismului, despre care se vorbeste destul de mult in ultima vreme in Romania? Este acest domeniu un domeniu care se poate practica doar cu pasiune?

 Alex Cirtu: Daca ma intrebati pe mine, turismul in Romania nu prea exista. Ar trebui sa se investeasca mult mai mult, avand in vedere ca exista tari pe-acest mapamond care numai din asa ceva traiesc. Pentru noi ar putea fi o sursa de venit fantastica, am putea ridica aceasta tara la rang de excelenta, s-o ducem acolo unde-i este locul. Sunt mai multe lucruri pe care le-am putea promova, mai putin costisitoare, cum ar fi promovarea traditiilor si a obiceiurilor romanesti, care dupa cum puteti vedea, dispar cu o viteza halucinanta. Pe de alta parte, sunt cele care necesita investitii masive pe care noi, daca vom reusi sa le mentinem la acelasi nivel calitativ, le-am putea recupera in cativa ani de zile. Insa problema cu care aceasta tara se confrunta este lantul vicios pe care ni l-am creat singuri. Nu putem promova obiceiuri si traditii pentru ca avem acelasi stil invechit de promovare care nu ii mai atrage pe oamenii din ziua de azi. Trebuie adusa in prim plan o inovatie si sunt sigur ca tinerii din ziua de azi, in care eu mi-am pus mari sperante, daca li se va da ocazia sa se afirme, pot face o figura frumoasa in acest sens. Pe de alta parte, nu putem investi in lucrurile costisitoare pentru ca ati vazut si dumneavoastra cum se misca lucrurile in tara noastra. Nu stie stanga ce face dreapta si invers. Turismul este un domeniu care se practica atat cu pasiune, dar si cu cap, cu chibzuinta. Este un domeniu care-ti cere sa fii atat visator, dar si realist, atat entuziasmat, cat si ponderat. Pasiunea are un cuvant greu de spus in acest domeniu, dar atat finantele, cat si o buna manageriere a finantelor sunt la fel de importante.

CRRT Iasi: Gandindu-ne la turismul gastronomic, ce sanse credeti ca are acest domeniu in Romania?

 Alex Cirtu: Turismul gastronomic? Pai, hai sa privim lucrurile dintr-un singur punct de vedere, si aici voi incerca sa fiu cat mai obiectiv cu putinta. Spre deosebire de foarte multe tari, in Romania, desi nu exista foarte multe feluri de mancare traditionala cu care ne putem mandri ca sunt ale noastre, se gateste bine si mai mult de-atat, noua, romanilor, ne place sa mancam. Si ce ne mai place! Sunt momente in viata mea cand ma gandesc daca sunt lucruri mai importante pe lumea asta decat mancarea, pentru noi romanii. J Insa avem aceleasi conceptii invechite si ne este frica de nou, de schimbare. Avem cel mai mare procentaj de oameni care in ciuda faptului ca nu agreeaza job-ul unde ei activeaza, prefera sa se complaca decat sa faca ceva in aceasta privinta. Si asemeni copiilor mici, si noi adultii avem nevoie sa vedem de mai multe ori ceva (si nu ma refer numai pe plan gastronomic) sa prindem incredere in acel ceva si sa-l incercam si noi la randul nostru. Pana la emisiunea MasterChef, romanii nu cunosteau alte lucruri in afara de sarmale, mici, cefe de porc sau piepti de pui, cartofi prajiti si ciorbe, etc. Toate aceste lucruri existau cu mult inaintea acestei emisiuni, insa modul in care promovezi ceva conteaza enorm de mult. Faptul ca MasterChef a fost ceva diferit si pe placul romanilor ne-a propulsat cu 5 ani avans in domeniul culinar si le-a deschis mintile romanilor. Sunt mult mai permisivi si mai dornici de nou. Numai in momentul in care constientizezi ca s-au facut foarte multe lucruri pe lumea aceasta, iar oamenii se lasa din ce in ce mai greu impresionati sau nu mai au timp de pierdut in fata lucrurilor care necesita foarte multa atentie, abia atunci vom progresa si mai mult. Promovarea inseamna totul, ea este cheia succesului, trebuie sa fii cat mai inventiv pentru a realiza ceea ce ti-ai propus. Dar toate acestea trebuie facute cu cap, in prezenta consultantilor si consilierilor, cu un control strict asupra cheltuielilor si cu un sondaj de piata bine definit.

CRRT Iasi: V-ati gandit vreodata la posibilitatea de a deschide o afacere legata de acest domeniu?

Alex Cirtu: In fiecare zi ma gandesc la posibilitatea de a deschide o afacere in acest domeniu, fie ea un restaurant sau un lant de restaurante deosebit, cu open kitchen, cu interactiune cu clientii, cu show-uri culinare si multe alte idei asemanatoare. Insa pentru aceasta idee, oricat de pasionat, chibzuit, ponderat si cu picioarele pe pamant as fi, imi lipseste capitalul. Asa ca incerc sa-mi duc momentan pasiunea la rang de excelenta intr-un mod mult mai putin costisitor, dar original totodata. Colaborez cu foarte multi concurenti de la MasterChef, in special cu Mehrzad si Petru, si impreuna am vrea sa schimbam perceptia oamenilor despre mancare. Cu Mehrzad, alaturi de Claudia Rista, vom porni prin toata tara cu bucataria mobila, incercand sa fim prezenti la fiecare eveniment culinar de mare anvergura, fie el concurs sau eveniment de promovare. Pe asta vrem sa ne axam momentan, iar eu cred ca incetul cu incetul vom reusi ceea ce ne-am propus. MasterChef ne-a deschis ochii si a venit vremea sa dam si noi ceva inapoi tuturor. Romanii sunt datori sa cunoasca excelenta gusturilor, iar noi ii vom ajuta in aceasta privinta. Iar ca scop in viitorul realistic apropiat voi incerca sa fac tot posibilul pentru a avea propria emisiune culinara sau propriul restaurant. Numai asa as putea sa realizez ce mi-am propus si sa promovez turismul gastronomic asa cum ar trebui la noi, asa cum merita. Am incredere in oamenii din tara asta, la fel cum am incredere in mine si in apropiatii mei ca putem face o figura frumoasa daca vom munci pe masura.